Na Provincie nu ook Nieuwegein om voor spoorbomen tramovergang Koekoekslaan

Ook de gemeente Nieuwegein wil dat er spoorbomen komen bij de tramovergang aan de Koekoekslaan, waar begin deze week nog een aanrijding was. Dat laat verantwoordelijk wethouder Marieke Schouten weten. Eerder gaf de provincie Utrecht, die verantwoordelijk is voor de trambaan, al aan dat spoorbomen de beste keuze zijn om de veiligheid te verbeteren.

Daarmee is het alleen nog een kwestie van tijd voordat de spoorbomen er gaan komen. Maar hoe lang omwonenden nog moeten wachten, blijft onduidelijk. De gemeente verwijst naar de provincie. Een woordvoerder van de provincie geeft aan dat een termijn nog moeilijk aan te geven is omdat er meerdere partijen bij het plaatsen van de spoorbomen zijn betrokken.

Zo moeten er afspraken worden gemaakt tussen de provincie en de gemeente, waarbij beide partijen overigens aangeven dat die goed verlopen. Vervolgens moet er een aanbesteding worden uitgeschreven en moeten de werkzaamheden door een aannemer worden ingepland.

Tram ontspoord
Directe aanleiding voor het plaatsen van de spoorbomen is het ongeluk van maandag, toen er een tram ontspoorde na een botsing met een auto. Het ongeluk liep met een sisser af. De auto en tram raakten fors beschadigd, maar niemand liep grote verwondingen op.

Het was niet het eerste tramongeluk in Nieuwegein. In het voorjaar van 2021 ontspoorden er zelfs drie trams in korte tijd na een botsing met een auto. Onderzoek leidde toen tot de conclusie dat het in alle drie de gevallen de schuld van de automobilist was. Maar de ongelukken kwamen wel met een fors prijskaartje van in totaal 5 miljoen euro.

De provincie was tijdens het laatste ongeluk al bezig met een onderzoek naar de veiligheid van de trams. Daarbij zijn ook twintig tramkruisingen in Nieuwegein en Utrecht bekeken. De conclusie was onder meer dat bij de Koekoekslaan “de zichtlijnen onvoldoende zijn”. Verantwoordelijk gedeputeerde André van Schie gaf vervolgens al snel aan dat spoorbomen de beste optie zijn om de veiligheid te verbeteren.

Dat blijkt ook de Nieuwegeinse wethouder Marieke Schouten met hem eens. Zij antwoordde donderdagavond op raadsvragen van het CDA dat Van Schie na het ongeluk contact met haar heeft opgenomen. Ook Nieuwegein ziet de spoorbomen er graag komen.

Grote borden en snoeien van groen
Alleen moet daar dus nog wel even op worden gewacht. In de tussentijd willen de provincie en de gemeente met kleinere middelen zorgen voor meer veiligheid. Zo zijn de waarschuwingslampen eerder al vervangen door betere exemplaren.

Ook liet wethouder Schouten weten dat er grotere borden worden geplaatst zodat automobilisten beter zien dat er een tramovergang aankomt. CDA-raadslid laat weten of de gemeente ook in gesprek gaat met de eigenaar van een tuin, waarvan de begroeiing een goed zicht op de overgang zou ontnemen. De wethouder antwoordde dat de gemeente en de provincie daar ook naar gaan kijken.

De provincie laat weten dat daarnaast met vervoerder Q-Buzz ook nog wordt gewerkt aan het verlagen van de snelheid van de tram op dat deel van het traject en dat in overleg met de gemeente ook de verkeerslichten beter worden afgesteld.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk